بانک مرکزی سامانه اینترنتی نیما را

بانک مرکزی سامانه اینترنتی نیما را – که حروف اختصاری “نظام یکپارچه معاملات ارزی” – است، در ابتدای اردیبهشت ۹۷ راه­ اندازی کرد
رسالت این نظام، سامان بخشیدن به بازار ارز در حوزه‌ی واردات کالا است
این روش به واردکنندگان این امکان را می‌دهد که ارز مورد نیاز خود را سریع‌تر از فرآیند بانکی تامین کنند؛ ضمن اینکه صرافی‌ها نیز از فرآیند مبادله حذف می‌شوند و فروش ارز صادراتی به واردات بی‌واسطه انجام خواهد شد
حسین تاجیک در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، در تشریح جزئیاتی از بخش ارزی سامانه جامع تجارت که قرار است به‌زودی فعال شود و ارتباط بین واردکنندگان و صادرکنندگان را برای مبادله ارزی میان این دو فراهم آورد، اظهار کرد: سال گذشته یکی از روش‌هایی که برای بازگشت ارز حاصل از صادرات مطرح شد، روش واردات در مقابل صادرات بود، ولی بهره‌مندی از این روش برای هر دو گروه صادرکنندگان و واردکنندگان با توجه به اینکه امکان شناسایی طرفین وجود نداشت، چندان امکان‌پذیر نبود و صادرکنندگانی که تمایل داشتند ارز حاصل از صادرات‌شان را به واردکنندگان بفروشند، نمی‌توانستند با واردکنندگانی که قصد واردات کالا داشتند، مرتبط شوند. با توجه به این مشکل، در اسفند سال گذشته مقرر شد سامانه جامع تجارت، امکانی برای شناسایی صادرکنندگانی که قصد فروش ارز حاصل از صادراتشان را داشتند و در مقابل، واردکنندگانی که به‌دنبال تامین ارز سریع‌تر از فرآیند بانکی بودند فراهم کند.

در این سامانه، صادرکنندگان می‌توانند میزان ارز حاصل از صادرات‌شان را ثبت کنند و این سامانه پس از احراز هویت شخصی و تجاری این افراد، نام و مقدار ارز آنها را در لیستی قرار می‌دهد و از طرف دیگر، واردکنندگانی که قصد خرید ارز دارند نیز پس از ثبت سفارش، اخذ تاییدیه بانک مرکزی و احراز هویت حقیقی و حقوقی‌شان، می‌توانند به این لیست دسترسی داشته باشند تا با این شیوه، به صادرکنندگانی که قصد فروش ارز خود را دارند، متصل شوند.
این سامانه تنها کنترل هویت صادرکنندگان و واردکنندگان، همچنین چک کردن مجوزهای اولیه بازرگانی طرفین را انجام می‌دهد و هیچ دخل و تصرفی چه در تعیین قیمت خرید و فروش ارز و چه ثبت فرآیند معامله ارزی بین صادرکننده و واردکننده ندارد.
مسوول ارزی سامانه جامع تجارت در پاسخ به این سوال که آیا محدودیتی در عرضه و فروش ارز حاصل از صادرات از نظر واحد پولی وجود دارد یا خیر گفت: در این سامانه تمام ارزهای حاصل از صادرات فارغ از واحد پولی قابلیت عرضه و خرید و فروش دارد و صادرکنندگان دارنده ارز می‌توانند تمام واحدهای پولی از جمله روپیه، روبل، دینار، دلار، درهم، یورو یا هر واحد پولی را در این سامانه ثبت کنند و هیچ محدودیتی در این بخش وجود ندارد.
محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران عنوان کرد نرخ‌هایی که در سامانه نیما مشتری دارد، نرخ‌های پایین است. این در حالی است که این نرخ‌ها چندان برای فعالان بخش‌خصوصی جذاب نیست. در درگاه جدید سامانه جامع تجارت، نرخ ارز بدون محدودیت است و دو طرف با توافق کامل به یک نرخ مطلوب می‌رسند. از سوی دیگر، تخصیص ارز برای واردات در سامانه نیما زمانبر است. اما این روش می‌تواند این زمان را کاهش دهد. همچنین صرافی‌ها نیز به‌واسطه این ارتباط مستقیم حذف خواهندشد.
منبع:دنیای اقتصاد
ر پایه این مصوبه، صادرکنندگان با عملکرد بیش از ۶۰ درصد که کمتر از یک میلیون یورو به کشور بازگردانده اند می توانند ارز خود را به صورت حواله یا اسکناس به صرافی ها بفروشند و همچنین در مقابل صادرات خود/غیر نسبت به واردات اقدام کنند.
این گروه در صورت برگرداندن یک تا سه میلیون یورو ارز، اجازه فروش تا سقف یک میلیون و ۵۰۰ هزار یورو به صورت حواله یا اسکناس به صرافی ها و عرضه ۴۰ درص آن در سامانه نیما را دارند و می توانند بقیه آن را برای واردات در مقابل صادرات خود/غیر استفاده کنند.
همچنین در صورتی که میزان بازگشت ارز سه میلیون تا ۱۰ میلیون یورو باشد، مجوز فروش تا سقف ۲ میلیون یورو به طور حواله یا اسکناس به صرافی ها، فروش ۴۰ درصد در سامانه نیما و مصرف بقیه برای واردات در مقابل صادرات خود/غیر اعطا شده است.
در ازای بازگرداندن بیش از ۱۰ میلیون یورو ارز نیز اجازه داده شده است صادرکنندگان تا سقف چهار میلیون یورو به صورت حواله یا اسکناس به صرافی ها و۷۰ درصد آن را در سامانه نیما عرضه کنند. آنان می توانند بقیه این مبلغ را برای واردات در مقابل صادرات خود/غیر استفاده کنند.

Rate this post