مراحل واردات کالا

واردات کالا به معنی خرید کالا از کشورهای دیگر و ورود آن به کشور خودمان است. واردکنندگان، کالاهایی را وارد می‌کنند که در داخل کشور تولید نمی‌شود یا تولید آن غیر اقتصادی است. واردات می‌تواند تنوع کالاها در بازار را افزایش دهد و قیمت کالاها را کاهش دهد.

مشاوره واردات، از خدماتی است که توسط متخصصان ایمن تجارت کارامد ارائه می‌شود. مشاوران بازرگانی به شما در مراحل مختلف واردات کالا، مانند انتخاب کشور و کالای مناسب، ثبت سفارش، دریافت مجوزهای لازم، تامین ارز، حمل و نقل کالا و ترخیص کالا از گمرک کمک می‌کنند.

اگر قصد واردات کالا را دارید، توصیه می‌شود از خدمات مشاوره رایگان ایمن تجارت کارامد استفاده کنید. مشاوران بازرگانی می‌توانند به شما در موفقیت در این زمینه کمک بزرگی کنند.

با این آموزش واردات کالا، شما می‌توانید مسیری آسان و مطمئن را برای ورود به دنیای تجارت بین‌الملل تجربه کنید.

فلوچارت و مراحل واردات کالا

واردات کالا به ایران، یک فرآیند پیچیده و چند مرحله‌ای است که نیازمند آگاهی و تسلط به اطلاعات گسترده اقتصادی و گمرکی می‌باشد. در این بخش، ما به صورت جامع به توضیح هر یک از این مراحل خواهیم پرداخت و به کسب اطلاعات لازم برای هر فعالیت مرتبط با واردات به ایران، کمک خواهیم کرد. مراحل واردات کالا به ایران به شرح زیر است:

اخذ کارت بازرگانی

به طور کلی حضور در فرایند تجارت بین‌الملل و صادرات و واردات کالا، بدون کارت بازرگانی امکان‌پذیر نخواهد بود. به همین دلیل قبل از هرچیز و در گام نخست از مراحل واردات کالا باید نسبت به اخذ کارت بازرگانی اقدام نمایید. در این خصوص تجار و بازرگانان متقاضی صادرات و واردات کالا، باید از طریق سازمان‌های مربوطه، نسبت به اخذ کارت بازرگانی خود اقدام نمایند.

تجار و بازرگانان به منظور ثبت‌ نام، تمدید و اخذ کارت بازرگانی خود، لازم است به سامانه کارت بازرگانی هوشمند، به آدرس اینترنتی cscs.chambertrust.ir مراجعه نمایند. کلیه متقاضیان پیش از اقدام به ثبت ‌نام در این سامانه باید با ورود به سامانه جامعه تجارت، درخواست خود را ثبت کرده و سپس اخذ کارت بازرگانی خود را از طریق سامانه کارت بازرگانی هوشمند، پیگیری و تکمیل نمایند.

انتخاب حوزه فعالیت

هدف از این مرحله، تعیین حوزه فعالیت در فرایند واردات کالا است. در حقیقت مشخص کردن حوزه فعالیت وارداتی، علاوه بر تاثیر بر فرایند واردات، در تعیین میزان درآمدزایی و سودآوری شما نیز بسیار موثر خواهد بود. برای مثال ممکن است شما قصد واردکردن کالایی خاص از کشورهای محدودی را داشته باشید و یا برای تجارت با طیف وسیعی از کشورها برنامه‌ریزی کرده باشید؛ در این صورت استراتژی شما برای انجام تجارت، متفاوت خواهد بود.

آشنایی با قوانین و مقررات بین‌الملل

یکی دیگر از مراحل مهم در پروسه واردات کالا به ایران، توجه و آشنایی به آخرین و به‌روزترین قوانین واردات کالا در کشور مبداء و مقصد است. از عوامل بسیار تاثیرگذار در سودآوری و جلوگیری از ایجاد مشکلات حقوقی، توجه به قوانین و مقررات بین‌الملل در حوزه تجارت بین‌الملل و به ویژه واردات و صادرات است.

پس با توجه به تغییرات مداوم قوانین و مقررات، اطلاع از آخرین و به‌روزترین نسخه قوانین، برای تجارت شما، از اهمیت زیادی برخوردار است. کارشناسان ما در شرکت ایمن تجارت کارآمد با علم به جدیدترین قوانین و شرایط، در تمامی مراحل همراه شما خواهند بود.

انتخاب کشور و کالای وارداتی

انتخاب کشور و کالای مناسب، از مهم‌ترین مراحل واردات کالا به ایران است. در این مرحله، باید به عوامل مختلفی توجه کنید تا بتوانید واردات موفق و سودآوری داشته باشید. این عوامل به شرح زیر است:

  • نیازهای بازار داخلی
  • رقابت
  • قیمت
  • کیفیت
  • قوانین و مقررات
  • توانمندی‌های مالی

با توجه به عوامل مذکور و انجام تحقیقات لازم، می‌توانید کشور و کالای مناسب برای واردات را انتخاب کنید و گامی موثر در جهت موفقیت در واردات بردارید.

درخواست کاتالوگ

شرکت‌ها به منظور ارزیابی طرف مقابل یا بررسی کیفیت محصول، نیاز به دریافت اطلاعات دقیق و بررسی کامل جزئیات را دارند. این اطلاعات را می‌توان از کاتالوگ، بروشور و دیگر ابزارهای لازم برای بازاریابی، جهت تحلیل محصول و شرکت مربوطه به دست آورد.

خریدار برای ارزیابی فروشنده و کیفیت محصول، نیاز به دریافت اطلاعات کافی دارد. به همین دلیل خریدار درخواستی را مبنی بر لزوم ارائه این اطلاعات به فروشنده ارسال می‌کند که اصطلاحاً به آن نامه تقاضای اطلاعات گفته می‌شود.

اطلاعات دریافتی از فروشنده، به خریدار کمک می‌کند تا شرایط قرارداد را بررسی و تحلیل نموده و از آن طریق، ریسک بروز مشکلات را در مراحل بعدی، کاهش دهد و یا پیش‌بینی کند.

همچنین، با داشتن اطلاعات لازم از شرایط فروشنده، خریدار می‌تواند با شناخت بهتر رقبا و بازار، عملکردی استراتژیک داشته باشد و بر اساس اطلاعات به دست آمده، بهترین تصمیم‌گیری را در زمینه واردات کالا اعمال کند.

تهیه پیش فاکتور یا پروفرما

پس از ایجاد ارتباط با فروشنده و ارسال درخواست خرید، فروشنده در قالب یک سند، پیش فاکتور یا پروفرما را برای خریدار ارسال می‌کند. اما سوال پیش می‌آید که پیش فاکتور یا پروفرما چیست؟

به عبارت ساده پس از ارسال لیست کالاهای درخواستی توسط خریدار، فروشنده با صدور پیش فاکتور، قیمت کالاها و تعداد قابل تامین هر کالا را به خریدار اعلام می‌کند.

توجه به این مورد ضروری است که برای قیمت‌گذاری صحیح، خریدار باید اطلاعاتی دقیق از محصول مورد نیاز خود ارائه دهد. در این مرحله، باید جزئیات فنی محصول، تعداد، واحد شمارش کالا، کیفیت و ویژگی‌های مربوط به آن و هرگونه شرایط خاصی که ممکن است بر شرایط قرارداد و قیمت محموله تأثیر بگذارد، (مانند شرایط تحویل و پرداخت) به فروشنده اعلام نماید. همچنین بهتر است خریدار در این مرحله شرایط و قوانین گمرک مقصد را نیز به اطلاع خریدار برساند.

در نگارش حرفه‌ای اسناد و نامه‌های بازرگانی، تسلط به قوانین و مقررات تجارت بین‌الملل و زبان انگیلسی، بسیار تعیین کننده و مهم است؛ به همین دلیل بهتر است این امور توسط یک کارشناس حرفه‌ای و مسلط به زبان انگلیسی و همچنین مسلط به قوانین تجارت بین الملل، صورت بگیرد. کارشناسان ایمن تجارت کارآمد با دانش و تجربه در این فرایند همراه شما خواهند بود.

ثبت سفارش کالا

در هفتمین مرحله از مراحل وارد کردن کالا باید اطلاعات کالاهای وارداتی در سامانه جامع تجارت ثبت شود. ثبت سفارش کالا یکی از مهم‌ترین مراحل در پروسه واردات کالا به شمار می‌رود.

در توضیح این فرایند به طور خلاصه می‌توان گفت که فرد یا شرکت وارد‌کننده باید اطلاعات دقیق کالاهای خریداری شده را در سامانه جامع تجارت ثبت نماید. پس از بررسی اطلاعات، توسط کارشناسان وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و در صورت عدم بروز مشکلاتی از قبیل ممنوعیت واردات کالای درخواستی، مجوز ورود محموله به کشور صادر می‌شود.

تامین ارز و پرداخت بین‌المللی

در این مرحله واردکننده باید ارز مورد نیاز برای واردات را تامین نماید. تهیه‌ی ارز معمولا به چند روش قابل انجام است؛ ارز آزاد که در بازار آزاد معامله می‌شود، قیمت آن بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌گردد و معمولاً گران‌تر از ارز دولتی است. ارز دولتی نیز توسط دولت صادر و توزیع می‌شود، و قیمت آن توسط دولت با توجه به شرایط اقتصادی و مالی تعیین می‌شود.

می‌توان گفت، در مرحله هشتم هماهنگی و انتخاب روش پرداخت مورد توافق طرفین و اجرای آن، از گام‌های اساسی تجارت بین‌المللی است و نکته مهم در این بخش، ترتیب روال انتقال پول و کالا است.

به بیان دیگر، باید قید شود که آیا اول خریدار پول را منتقل می‌کند یا این که فروشنده موظف است که کالا را ارسال نموده و سپس بهای کالا را دریافت نماید؟ در شرایط فعلی، فروشنده‌های خارجی با توجه به تحریمات گسترده بانک‌های ایران، بر سر پرداخت کامل، قبل از حمل کالا با تجار ایرانی توافق می‌کنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تامین ارز مصرفی واردات، و امکان بهره‌مندی از آن، می‌توانید مقاله تخصیص ارز را مطالعه کنید و در صورت نیاز با کارشناسان ما در شرکت ایمن تجارت کارآمد تماس بگیرید.

هماهنگی برای بازرسی و استاندارد اجباری

هماهنگی برای بازرسی و استاندارد اجباری، مرحله نهم از مراحل واردات کالا را به خود اختصاص داده است. بازرسی کالای وارداتی، کاربرد متعددی در تجارت بین‌الملل دارد. شرکت‌های مستقل بازرسی که خدمات متنوعی را دارا هستند، معمولاً به عنوان نماینده یا حافظ منافع خریدار، به بازرسی و کنترل کالا می‌پردازند. به عبارتی در فرایند واردات کالا، لازم است که طبق برخی از استانداردها و مقرارت، کالاها پیش از تحویل به خریدار، بازرسی شوند. این مرحله نیز از مراحل بسیار حساس واردات کالا به شمار می‌رود.

به این ترتیب، بازرسی کالاها به کمک شرکت‌های مستقل بازرسی، می‌تواند در بهبود کیفیت و اعتبار محصولات وارداتی بسیار تاثیرگذار باشد و کیفیت و امنیت محصولات را برای خریداران واقعی، تضمین نماید.

مزیت‌ طلایی شرکت ایمن تجارت کارامد این است که مسئولیت صفر تا صد واردات شما را برعهده می‌گیرد. در همین راستا بازرگانان ایرانی در روند همکاری با ایمن تجارت کارامد نیازی به شرکت‌های بازرسی ندارند.

انجام پروسه حمل و نقل بین‌المللی

واردکننده در مرحله دهم از مراحل واردات کالا به انجام پروسه حمل و نقل کالا می‌پردازد. بعد از هماهنگی روش پرداخت، نوبت به حمل‌ونقل و جابه‌جایی کالا می‌رسد. مسئولیت حمل‌و‌نقل با توجه به قاعده انتخاب شده (اینکوترمز) ممکن است با فروشنده یا خریدار باشد؛ اما در هر صورت فروشنده، کالا را به شرکت حمل تحویل می‌دهد و از شرکت حمل، بارنامه یا راه‌نامه را دریافت می‌کند. در گام بعد، فروشنده، بارنامه یا راه‌نامه را از طریق بانک (اعتبار اسنادی یا برات) یا شرکت پستی (خرید نقدی یا مدت‌دار) برای خریدار ارسال خواهد کرد.

اگر طبق قاعده معامله، فرض شود که حمل‎‌ونقل، انتخاب شرکت مربوطه و پرداخت هزینه آن بر عهده خریدار است، خریدار باید بعد از هماهنگی با شرکت حمل و نقل و انعقاد قرارداد حمل و نقل بین‌الملل، اطلاعات مربوط به شرکت و زمان حمل را به فروشنده اعلام نماید.

ترخیص کالا

در نهایت، مراحل واردات کالا با شروع پروسه ترخیص کالا به پایان می‌رسد. پس از تکمیل ده مرحله قبل، کالای خریداری شده وارد گمرک می‌شود و صاحب کالا یا نماینده قانونی او می‌توانند با ارائه اسناد و مدارک لازم، نسبت به ترخیص کالا اقدام نمایند.

اگر نیاز به اطلاعاتی در خصوص مراحل ترخیص کالا از گمرک را دارید، در ابتدا می‌توانید مقاله ترخیص کالا را مطالعه کنید و در صورت بروز چالش با کارشناسان شرکت ایمن تجارت کارآمد تماس بگیرید.

واردات چه کالاهایی سودآور است؟

انتخاب کالای مناسب برای واردات، نیازمند بررسی دقیق تمام این عوامل و تحقیقات بازار برای شناخت نیازهای مشتریان است. با در نظر گرفتن تمام این موارد، می‌توان از فرصت سودآوری کالای فصلی به بهترین نحو استفاده کرد.

در دنیای تجارت، کالاهایی که در فصل خاصی از سال تقاضای بیشتری دارند، می‌توانند فرصتی عالی برای سودآوری باشند. این موضوع به دلیل افزایش تقاضا در آن فصل خاص، مانند زمستان برای لوازم گرمایشی یا تابستان برای لوازم سرمایشی، رخ می‌دهد.

علاوه بر تقاضا، عوامل دیگری نیز در سودآوری این نوع کالاها نقش دارند. محدودیت عرضه در یک فصل خاص می‌تواند قیمت و سودآوری را به طور قابل توجهی افزایش دهد. در مقابل، رقابت بین فروشندگان می‌تواند قیمت را کاهش و سودآوری را تحت تاثیر قرار دهد.

قیمت تمام شده و قیمت فروش نیز از عوامل مهم در سودآوری هستند. قیمت تمام شده شامل هزینه‌های خرید، حمل و نقل، انبارداری و گمرک می‌شود و قیمت فروش باید به گونه‌ای باشد که سودآوری مناسبی برای واردکننده حاصل شود.

اما اگر به صورت کلی بخواهیم سودآورترین کالاها را معرفی کنیم به شرح زیر است:

  • مواد اولیه
  • لوازم جانبی موبایل
  • دستگاه لیزر
  • لوازم یدکی خودرو
  • لوازم الکتریکی

کالاهای ممنوعه وارداتی کدامند؟

واردات کالاها به هر کشوری تحت قوانین و مقررات خاصی انجام می‌شود و برخی کالاها به دلیل مخاطرات بهداشتی، امنیتی یا مسائل محیطی ممکن است ممنوعه وارداتی باشند.

فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی به ایران به طور مداوم توسط دولت به روز می‌شود و در حال حاضر شامل دو گروه کالایی است:

گروه کالایی 4: شامل 1550 قلم کالا که به دلیل تولید مشابه داخلی و یا لوکس بودن، واردات آنها ممنوع است.

برخی از اقلام ممنوعه در گروه کالایی 4:

  • الاغ
  • ماهی‌های زینتی
  • انواع لابستر
  • برخی صیفی جات و محصولات کشاورزی
  • پوست مرکبات
  • انواع چای
  • غذا برای سگ و گربه
  • سنگ لوح
  • عود و سایر فرآورده‌های معطر
  • انواع صابون
  • کف پوش و پادری
  • انواع زیورآلات چرمی
  • صنایع دستی
  • لباس‌های زنانه و دخترانه، مردانه و پسرانه
  • پتو و زیرانداز سفری
  • عصا، شلاق و تازیانه
  • سنگ مرمر و تراورتن
  • قوطی کمپوت و کنسرو
  • بیل و بیلچه و قیچی باغبانی
  • انبر دست
  • قاب عکس
  • ماشین لباسشویی
  • چرخ دوزندگی
  • شیرآلات بهداشتی
  • آمبولانس
  • انواع عروسک

گروه کالایی 27: شامل 600 قلم کالا که به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت، در لیست کالاهای ممنوعه برای واردات قرار گرفته‌اند.

برخی از اقلام ممنوعه در گروه کالایی 27:

  • انواع ماهی‌های خوراکی
  • پرندگان زینتی
  • سگ و گربه معمولی
  • صدف ها
  • سوپ و آبگوشت و فرآورده‌های مربوط به آنها
  • مواد پاک کننده دندان
  • تابوت
  • نخ ابریشم
  • آبگرم‌کن‌های خورشیدی
  • روده و شکمبه حیوانات

به جز گروه‌های کالایی که قبلاً ذکر شده‌اند، بعضی از کالاها به منظور حفظ امنیت کشور، به این لیست افزوده می‌شوند. عبارتند از:

  • سلاح و مهمات نظامی
  • محصولات انرژی هسته‌ای
  • مواد مخدر

لیست کالاهای ممنوعه به طور مداوم در حال تغییر است و برای اطلاع از آخرین تغییرات، می‌توانید با کارشناسان بازرگانی ایمن تجارت کارامد تماس بگیرید.

بهترین راه برای انجام مراحل واردات کالا چیست؟

انجام فرآیندهای مربوط به واردات کالا، به دلیل پیچیدگی‌ها و ظرافت‌های خاص خود، نیازمند تخصص و تجربه کافی است. متخصصان این حوزه با شناخت کامل قوانین و مقررات داخلی و بین‌المللی مربوط به واردات، می‌توانند این فرآیند را به نحو احسن انجام داده و از بروز مشکلات و ضررهای احتمالی جلوگیری کنند.

شرکت ایمن تجارت کارآمد با سابقه درخشان در زمینه فعالیت‌های تجاری بین‌المللی، گزینه مناسبی برای همراهی شما در فرآیند واردات کالا است. این شرکت با ارائه خدمات متنوع، شما را در تمام مراحل واردات، از ثبت سفارش تا ترخیص کالا از گمرک، یاری می‌کند.

علاوه بر خدمات مربوط به واردات کالا، شرکت ایمن تجارت کارآمد در زمینه‌های زیر نیز به شما یاری می‌رساند:

  • مشاوره در امور تجارت بین‌الملل
  • بازاریابی و شناسایی منابع تامین کالا
  • حمل و نقل و ترخیص کالا
  • انجام امور گمرکی
  • ارائه خدمات ارزی
  • و…

با سپردن امور تجاری خود به شرکت ایمن تجارت کارآمد، می‌توانید با خیالی آسوده به گسترش تجارت خود در سطح بین‌الملل بپردازید.

سوالات متداول

هزینه واردات کالا شامل چه مواردی‌ است؟

۱- هزینه خود محصول

۲- بازرسی کیفی

۳- خدمات حمل و نقل

۴- هزینه بازرسی کالا

۵- هزینه انبارداری

۶- هزینه های گمرکی

مبدأهای محبوب واردات به ایران کدام‌اند؟

۱- چین ۲- ترکیه ۳- دبی

آیا واردات بدون ارائه گواهی مبدا به گمرک و بانک امکان‌پذیر هست؟

بله؛ بر اساس تبصره‌های یک و دو ماده پنجاه‌و‌هشت آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی، در موارد زیر و با تشخیص سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران، برای واردات، ارائه گواهی مبدا الزامی نیست:

  1. عدم امکان ارائه یک یا چند سند
  2. عدم ممنوع‌المعامله بودن کشور سازنده کالا
  3. عدم مشمولیت محموله در تعرفه‌های ترجیحی و محدودیت‌های مقداری

آیا بانک انتخابی برای ثبت سفارش در شرایط واردات و تخصیص ارز تاثیرگذار است؟

خیر؛ تفاوتی ندارد و قوانین وارداتی در همه بانک‌ها یکسان است.

آیا امکان دریافت یک ثبت سفارش کلی واردات برای چند سند وجود دارد؟

اگر منظور ثبت سفارش به صورت یکجا و دریافت محموله در چند مرحله است، بله امکان‌پذیر است. در این خصوص کافیست در سامانه جامع، گزینه حمل و نقل به دفعات را فعال نمایید.

آیا کارت‌های پیله‌وری مربوط به بازارچه‌های مرزی واردات کالا با مجوز ثبت آماری، معاف از عوارض راهداری هستند؟

چنانچه وسیله حمل و نقل ایرانی باشد معاف هستند و در غیر این صورت مشمول پرداخت عوارض خواهند بود.

برای اخذ کارت بازرگانی باید به چه سایتی مراجعه کرد؟

متقاضیان به منظور ثبت‌ نام و اخذ کارت بازرگانی خود، لازم است به سامانه کارت بازرگانی هوشمند، به آدرس اینترنتی cscs.chambertrust.ir مراجعه نمایند.

به منظور ارزیابی کیفیت محصول، چه اطلاعاتی باید مورد بررسی قرار بگیرد؟

این اطلاعات را می‌توان از کاتالوگ، بروشور و دیگر ابزارهای لازم برای بازاریابی، جهت تحلیل محصول و تحلیل شرکت مربوطه به دست آورد.

آیا اول خریدار پول را منتقل می‌کند یا این که فروشنده موظف است که کالا را ارسال نموده و سپس بهای کالا را دریافت نماید؟

در شرایط فعلی، فروشنده‌های خارجی با توجه به تحریمات گسترده بانک‌های ایران، بر سر پرداخت کامل، قبل از حمل کالا با تجار ایرانی توافق می‌کنند.

سوالات متداول

1- اخذ کارت بازرگانی 2- تعیین حوزه فعالیت 3- آشنایی با قوانین و مقررات بین‌المللی 4- درخواست کاتالوگ و اطلاعات وپروفایل فروشنده 5- تهیه پیش فاکتور یا پروفرما (Proforma) 6- ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت 7- تامین ارز و پرداخت بین المللی 8- هماهنگی برای بازرسی و استاندارد اجباری 9- حمل و نقل بین المللی 10- ترخیص کالا
تاریخ انتشار : ۱۶ اسفند ۱۴۰۲
ایمن تجارت را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Leave a Reply