رنگ های نساجی یکی از عامل های مهم در تعیین نرخ گذاری و تصمیم گیری برای خرید و یا عدم خرید لباس است. رنگ ها همچون الیاف نقش عمده ای در صنعت نساجی دارند. بنابراین واردات و ترخیص رنگ های نساجی از اهمیت به سزایی نه تنها در صنایع نساجی و تولید پوشاک برخوردار است، بلکه در صنایع دیگر هم دارای اهمیت می باشد.
همچنین رنگ ها در نساجی دارای دو گروه طبیعی و شیمیایی هستند. رنگ های طبیعی دیرینه و قدمت زیادی دارند و از ریشه طبیعی و گیاهان گرفته می شوند. اما رنگ های شیمیایی و رزین رنگ های مورد استفاده در صنایع نساجی هستند که نحوه واردات و ترخیص آنها بسیار مهم است. در ادامه این مقاله از شرکت بازرگانی ایمن تجارت کارآمد ارائه دهنده هدمات واردات و ترخیص رنگ های نساجی از گمرک با ما همراه باشید.
رنگ های نساجی
رنگ ها را معمولا بر اساس خواص و ساختمان آنها دسته بندی می کنند. روش مصرف آنها در رنگرزی نیز نوع دیگری از طبقه بندی رنگ هاست. همچنین روش و تکنیک رنگرزی به ساختمان، نوع الیاف و شی مورد نظر برای رنگرزی بستگی دارد.
بدین معنی که رنگرزی الیاف پشم و ابریشم با رنگرزی الیاف به دست آمده از گیاهان مثل الیاف پنبه تفاوت دارد.
رنگ های اسیدی که از نوع رنگ های شیمیایی هستند شامل دو دسته اسید لولینگ و اسید میلینگ می باشند. رنگ های اسید لولینگ به دلیل ضعیف بودن نیروهایی بین مولکولی بین رنگ و مولکول های الیاف، تمایل متوسطی از خود به الیاف پشمی نشان می دهند. بنابراین از روی الیاف مهاجرت کرده و یک رنگرزی یکنواخی ایجاد می کنند.
رنگ های اسید میلینگ به دلیل پیوند قوی بین مولکولی رنگ و الیاف، تمایل بیشتری به الیاف پشمی از خود نشان داده و کمتر از روی الیاف جدا می شوند. این رنگ ها به سختی رنگرزی یکنواختی ایجاد نموده ولی ثبات شستشویی زیادی دارند.
همچنین رنگ ها بر اساس روش رنگرزی به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند:
رنگ های مستقیم یا جوهری
این رنگ ها دارای عوامل اسیدی و بازی هستند و بر این اساس رنگ با الیاف ترکیب می شود. برای رنگرزی کافی است پارچه را در محلول آبی و داغ رنگ فرو ببریم. اسید پیکریک و ماریوس زرد در زمره این رنگ ها قرار می گیرند، که در رنگرزی به دلیل اسیدی بودن با اسیدهای آمینه پروتئین الیاف گیاهی ترکیب می شوند. نایلون نیز با این رنگ ها به دلیل آنکه یک پلی آمید است ترکیب شده و قابل رنگرزی است.
رنگ دانه ای
این رنگ ها به دلیل ترکیباتی که دارند، فقط با برخی اکسیدهای فلزی ترکیب می شوند و نمک های نامحلول و رنگی لاک را تشکیل می دهند، و اغلب برای رنگرزی ابریشم و پنبه کاربرد دارند.
در رنگرزی با این رنگ ها لایه ای از رسوب رنگین روی الیاف پوشیده می شود. برای ایجاد دندانه روی رنگ ها و ترکیب بهتر رنگ با الیاف از اکسیدهای آلومینیوم، کروم و آهن استفاده می شود. آلیزارین نمونه ای از رنگ های دانه می باشد. همچنین از قدیمی ترین روش های تثبیت رنگ روی الیاف رنگرزی با این رنگ ها بوده است.
رنگ خمیری
از رنگ های خمیری می توان رنگ های باستانی ایندیگو و تیریان را نام برد. این رنگ ها ممکن است بی رنگ بوده و در شکل کاهش یافته محلول در آب می باشد. روش رنگرزی با این الیاف به این صورت است که در خمره رنگ، الیاف با این رنگ آغشته شده و پس از آنکه رنگ را جذب کردند، آنها را از خمره خارج نموده و در معرض هوا با یک ماده شیمیایی اکسید کننده قرار می دهند. در این مرحله رنگ اکسید و به صورت رنگی و نامحلول در می آید.
رنگ واکنشی
این رنگ ها در درون پارچه تشکیل و ظاهر می شوند. به این صورت که پارچه را در محلول قلیایی ( ترکیبی مانند فنل یا نفتول که باید رنگ در آن مشتق شود ) فرو برده و بعد از آن پارچه را در محلول سرد آمین دی ازت قرار داده تا ازت دار شود. این کار در درون خود الیاف انجام شده و رنگ طی واکنش هایی تشکیل می گردد.
به این نوع رنگ ها یخی نیز گفته می شود، زیرا برای اینکه نمک دی آزونیوم جهت تشکیل رنگ تجزیه نشود به دمای پایین نیاز می باشد. رنگ های واکنشی به رنگ های ظاهر شونده هم شناخته شده که رنگ های آزو بخش بزرگ و عمده ترین این رنگ ها می باشند.
رنگ پخش شونده
این رنگ ها بیشتر در رنگرزی الیاف سنتزی کاربرد دارند، که در این الیاف محلول اما در آب نامحلول یا به اصطلاح آب گریز می باشند. دلیل آب گریزی رنگ های پخش شونده این است که در ساختمان شیمیایی خود گروه های قطبی ( گروه اسیدی و بازی ) ندارند.
روش رنگرزی با این رنگ ها به این گونه است که به صورت پودری با برخی ترکیبات آلی مناسب مانند ترکیبات فنلی حل می شود، و در حمام های مخصوص در دما و فشار بالا به الیاف منتقل می شود.
اهمیت ترخیص رنگ ها در صنعت نساجی
یکی از دلایلی که ترخیص و واردات رنگ های نساجی را بسیار با اهمیت می کند، تاثیر گذاری آنها در تعیین قیمت پوشاک و تصمیم گیری بر خرید یا عدم خرید آنها می باشد. رنگ یکی از عامل های مهم در قسمت های مختلف لباس و تاثیر گذاری آن بر فروش و سودآوری دارد.
از آنجایی که در سطح کشور هنوز حدرواداری استاندارد و مشخصی جهت پذیرش یک رنگ قابل قبول وجود ندارد، و کنترل رنگ به عواملی نظیر کنترل رنگ مواد اولیه مصرفی در کارخانه تولید کننده پارچه و روش انتخاب شید کارخانه جهت پوشاک بستگی دارد.
بنابراین می توان گفت ترخیص و واردات رنگ های نساجی می تواند به تولید کننده ها در جهت تولید محصولات متنوع از پوشاک با طرح و رنگ جدید و به روز کمک کند. در این شرایطی نیز برای تجار و بازرگانان سود زیادی نیز به همراه دارد.
همچنین رنگ ها به دلیل آنکه از سری محصولات شیمیایی و نفتی می باشند نه تنها در نساجی بلکه در رنگ آمیزی اشیاء، برای افزودن رنگ به غذا و غیره نیز کاربرد دارند.
واردات رنگ های نساجی
عمده رنگ ها از کشورهایی نظیر چین، آلمان، هلند، آمریکا، ترکیه، ژاپن، هند و غیره وارد کشور می شوند. برای واردات این رنگ ها همانند سایر کالاها نیازمند دریافت مجوز می باشد.
رنگ ها از سری کالاهایی هستند که برای واردات آن باید شخص وارد کننده گواهی و مجوز ورود از سازمان استاندارد و سازمان غذا و دارو را دریافت و به گمرک ارائه کند. همچنین باید طبق قوانین و مقررات صادرات در بخشنامه واردات رنگ اقدام نماید. از آنجایی که به دلیل تغییرات بخشنامه ها در خصوص مفاد واردات کالاها و به روز رسانی آنها امکان توضیح بیشتر در این مورد نیست. بنابراین پیشنهاد می کنیم برای دریافت آخرین اطلاعات در این زمینه از کارشناسان حرفه ای و ترخیص کاران مجرب در شرکت های بازرگانی معتبر مشاوره بگیرید.
برخی از خدمات شرکت های بازرگانی در خصوص ترخیص رنگ شامل موارد زیر می باشد:
- ترخیص انواع رنگ
- ترخیص رنگ های پودری، کرمی، مایع
- ترخیص انواع رنگ های خوراکی، افزودنی و روغنی
- ترخیص رنگ های کاربردی در صنایع
- ترخیص مواد اولیه رنگ در کارخانه های رنگ سازی
- ترخیص رنگ های طبیعی و شیمیایی
- ترخیص رنگ های کاربردی در نقاشی
- ترخیص انواع رنگ های مات و براق
- ترخیص هم تراز کننده ها
- ترخیص رنگ های کاربردی در مواد آرایشی
- ترخیص رنگ های پلیمری
- ترخیص رنگ دانه ها
- ترخیص انواع تیتان ( چینی، کرونوس، کریستال، دو پوند )
- ترخیص انواع رزین ( اکریلیکی، اپوکسی، الیفاتیک، اروماتیک، پتروشیمی رزین، ونیل استر، اتیل سلیکات، پترو رزین )
- ترخیص بوتیل آکریلات
- ترخیص اتیل آکریلات
- ترخیص سیلیکات آلومینیوم
- ترخیص اتیل هگزیل آکریلات
- ترخیص رنگ ضد یخ
- ترخیص هیدروکسی اتیل متا آکریلات
- ترخیص اتیل استات
- ترخیص بوتیل گلیکول
- ترخیص انواع رنگ های نساجی
- ترخیص انواع رنگ های اسیدی و بازی
- ترخیص دیسپرس
کد تعرفه ترخیص گمرکی انواع رنگ
کد تعرفه گمرکی برای انواع رنگ ها ذیل ردیف 3203 و برای مواد رنگ کننده آلی ذیل ردیف 3204 می باشد. کد تعرفه گمرکی برای مواد رنگی دیسپرسه ذیل ردیف 320411 و برای مواد رنگی اسیدی ذیل ردیف 320412 و مواد رنگی گرانول مستربچ ذیل ردیف 32041210 است.
کد تعرفه جهت مواد رنگ کننده پیگمانی ذیل ردیف 320417 بوده ، و برای تعرفه گمرکی برای لاک ها ذیل ردیف 32050000 می باشد.
کد تعرفه سایر مواد رنگ کننده ذیل ردیف 3206 و تعرفه گمرکی برای رزین اپوکسید ذیل ردیف های 39073090 و 39073010 و کد تعرفه گمرکی برای رزین پلی آمین ( هاردنر) ذیل ردیف 39089010 است.