حق العمل کار گمرک کیست؟

در این مقاله از شرکت بازرگانی ایمن تجارت کارآمد بعنوان حق العمل کار گمرک می خواهیم کلیه قوانین مربوط به حق العمل کار و اینکه واقعا حق العمل کار چه کسی است را به طور کامل برای شما شرح دهیم.  لطفا با ما همراه باشید.

تعریف حق العمل کار گمرک

پیچیدگی قوانین در امور بازرگانی به ویژه در زمینه واردات و صادرات کالا در گمرک باعث می شود تا فرد یا شرکتی که قصد اقدامات تجاری در امر واردات و صادرات داشته باشد، از یک فرد دیگری که به عنوان کارگزار انتخاب شده بخواهد تا کارهای مربوط به امور گمرکات را انجام دهد.

در واقع فرد حق العمل که به عنوان کارگزار از طرف صاحب کالا یا فرد بازرگان انتخاب شده،  واسطه بین بازرگان و گمرک برای انجام امور گمرکی او می شود و در ازای انجام کارهای مربوط به ترخیص کالا نیز دستمزد دریافت می کند.

حق العمل کار یک شخصیت حقیقی یا حقوقی است که برای انجام امور گمرکی به جای فرد تاجر یا صاحب کالا نیاز به داشتن کارت مخصوص بازرگانی می باشد. حق العمل کار یا کارگزار گمرک با وکیل متفاوت است.  به طوری که وکیل بدون داشتن کارت بازرگانی بیش از ده بار در سال حق انجام امور گمرکی را از طرف صاحب کالا ندارد.

اما حق العمل کار با دارا بودن کارت بازرگانی علاوه بر ترخیص کالای فرد مورد نظر می تواند برای هزاران شرکت بازرگانی این کار را انجام دهد،  و هیچ محدودیتی در این زمینه ندارد. در صورتی که نماینده امور گمرکی فقط امکان ترخیص کالای شرکت یا فرد موکل خود را دارد.

برای اینکه فردی نیز بتواند به عنوان حق العمل کار در گمرک کارها و امور مربوط به ترخیص و گمرک را انجام دهد،  باید در آزمون حق العمل کاری شرکت نموده و رتبه لازم را در این زمینه کسب کند. چنانچه پس از طی مراحل مختلف و گذراندن دوره های خاص و شرکت در آزمون موفق به اخذ کارت بازرگانی شود،  می تواند به عنوان کارگزار گمرکی به استخدام شرکت های بازرگانی در آمده و با وکالت از آنها کارها و اقدامات گمرکی را انجام دهد.

اهمیت و نقش حق العمل کار در ترخیص کالا

از آنجایی که هر کالایی ابتدا که وارد کشور می شود باید از گمرکات عبور کرده تا مجوزهای قانونی را اخذ کند،  و دریافت این مجوزها و انجام امور گمرکی مربوطه پیچیدگی های خاص خودش را نیز دارد.

بنابراین نیاز است تا شخصی حقیقی یا حقوقی به عنوان حق العمل کار تمام امور مربوط به گمرک را با توجه به آشنایی و تسلطی که به امور ترخیص و گمرکات دارد،  از طرف صاحب کالا یا وارد کننده کالا انجام داده و کالا را به دست مصرف کننده در داخل برساند.

به طور معمول هر شخص حقیقی می تواند تا سقف ده مرتبه از افراد حقوقی یا حقیقی برای ترخیص کالای خود استفاده کند. به این صورت که وکالتی از جانب وارد کننده کالا به فرد حق العمل کار داده می شود،  تا این فرد بتواند کارها و امور مربوط به ترخیص کالا از گمرکات را که نیاز به داشتن دقت و سابقه است را انجام دهد.

لازم به ذکر است که ترخیص کننده کالا باید فرد امین و امانتدار از جانب وارد کننده کالا باشد،  تا کارهای مربوط به ترخیص و امور گمرکی توسط این فرد بدون هیچ مشکلی انجام گیرد.

انواع حق العمل کاران

در قانون تجارت ماده ۳۷۸ حق العمل کاران را بر اساس میزان در آمد سالانه به دو گروه تقسیم نموده است.  در هر دو گروه تضمین بانکی و یا مبلغی به صورت نقد به عنوان ضمانت از آنها گرفته می شود.

مبلغ ضمانت تا زمان اشتغال حق العمل کار در گمرک به عنوان سپرده ثابت در بانک قرار گرفته و سود آن برای فرد شخص حق العمل کار در نظر گرفته می شود. این مبلغ با توجه به درآمد سالانه متغیر و در صورت نیاز در هنگام تمدید مجوز پروانه کسب افزایش پیدا می کند.

اما گروه اول که شامل حق العمل کاران هستند،  افرادی که درآمد غیر سالانه آنها از حق العمل کاری 400 هزار ریال می باشد، و مبلغ 100 هزار ریال دریافت می کنند.  در گروه دوم در آمد غیر خالص بالای 400 هزار تومن ولی از آنها مبلغ 200 هزار ریال ضمانت اخذ می گردد.

تفاوت ترخیص کار با حق العمل کار

ترخیص کالاهای وارد شده یکی از کارها و اقدامات حق العمل کار به عنوان کارگزار گمرک می باشد.  بلکه می تواند به صورت فعالیت تخصصی و اختصاصی برای تمام وارد کننده های حقیقی و حقوقی اقدامات لازم و امور گمرکی را انجام داده و حق العمل کاری را دریافت کند. اما برای ترخیص کار گمرکی این چنین نیست.

مهم ترین تفاوت های بین ترخیص کار با حق العمل کار به عنوان کارگزار گمرکی در سه مورد خلاصه می شود.

عمومیت ترخیص کار

هر کارگزار گمرکی به عنوان حق العمل کار می تواند ترخیص کار گمرک نیز باشد.  اما هر ترخیص کار حق العمل کار نمی باشد.

به طور کلی کارگزار گمرکی هم شامل ترخیص کار شده و هم کارگزار تخصصی که همان حق العمل کار است که با اخذ پروانه می تواند فعالیت کند را شامل می شود.

دفعات ترخیص کالا

حق العمل کار به عنوان کارگزار گمرکی با تعدادی بیشتر از ده مرتبه می تواند اقدام به ترخیص کالا نماید.  در صورتی که ترخیص کننده کالا برای وارد کننده تنها می تواند ده مرتبه برای ترخیص کالا برای اشخاص حقیقی و حقوقی اقدام کند.

بازه زمانی و اختیارات کارگزار گمرکی

حق العمل کار باید طی مراحل قانونی اقدام به اخذ کارت بازرگانی نماید،  و با توجه به اعتبار و مدت زمان پروانه فعالیت و کسب خود می تواند کارهای مربوط به ترخیص کالا افراد حقیقی و حقوقی را انجام دهد.

اما ترخیص کار با وکالت از صاحب کالا و اختیارات قانونی می تواند به عنوان وکیل اقدام به ترخیص کالای وارد کننده یا صاحب کالا نماید.

وظایف حق العمل کار گمرک

  • انجام امورات و اقدامات مربوط به ترخیص کالا
  • کنترل و مدیریت تمامی مراحل صادرات و واردات کالا
  • بدون هیچ چشم داشتی به سودهای مالی کالا اقدامات مربوط به ترخیص کالا را انجام دهد
  • عدم سوء استفاده از موقعیت و امین و معتمد بودن برای صاحب کالا
  • چند شرط لازم جهت حق العمل کاری
  • دارا بودن تابعیت ایراتی
  • عدم سابقه قاچاق کالا در گمرک
  • عدم سوء پیشینه کیفری از مراجع قانونی
  • حداقل سن ۲۵ سال
  • نداشتن شغل دولتی
  • معافیت و گذراندن دوره سربازی
  • دارا بودن مدرک کاردانی امور گمرکی و یا کارشناسی در سایر رشته ها
  • قبولی در آزمون قوانین گمرکی،  تجارت،  واردات و صادرات

تبصره ها

چنانچه فردی موفق به اخذ پروانه قبل از تصویب قانون حق العمل کاری نموده است،  نیازی به دارا بودن مدرک کاردانی و یا کارشناسی در امور مربوطه گمرکی و نیز قبولی در آزمون قوانین گمرک ندارد.

بازنشستگان گمرک در صورتی می توانند حق العمل کار باشند که دو سوم خدمت خود را در سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران گذرانده و از سهمیه یک چهارمی پذیرش حق العمل کاری بتوانند استفاده کنند.

پروانه کسب حق العمل کار در صورتی تمدید خواهد شد که از سازمان امور مالیاتی جهت پرداخت مالیات اقدام نموده و استعلام گرفته شود.  همچنین دو شرط اول،  هر دو سال یک بار با توجه به دستورات گمرکی تمدید خواهد شد.

برای اشخاص حقوقی شرط اخذ پروانه منوط به آن است که تمام شرایط بالا در هیئت مدیره و یا مدیر عامل باشد.

حق العمل کار باید در دوره های آموزشی جدید جهت روش های ترخیص کالا طبق دستور سازمان گمرکات شرکت کرده تا بتواند پروانه حق العمل کاری خود را اخذ و یا تمدید نماید.

وظایف حق العمل کار به عنوان ترخیص کار

  • مشاوره درباره تعیین تعرفه و ارزش کالا
  • در مورد بخش نامه های گمرکی و امور بازرگانی اطلاعات به روزی داشته باشد
  • نیروهای تخصصی به صورت تمام وقت در گمرکات داشته باشد تا به او در انجام امور ترخیص و گمرک کمک نمایند.
  • انجام امور ترخیص در کمترین زمان و هزینه
  • داشتن دفتر کار در استان های دارای گمرک
  • هزینه های گمرکی را پرداخت نماید
  • داشتن اطلاعات کافی از سیستم epl اظهار از راه دور گمرکی

افراد حق العمل کار در صورت داشتن کارت بازرگانی می توانند کارمندی را به عنوان نماینده خود در امور گمرکی برای انجام و اقدامات امور مربوطه به ترخیص کالا در نمایندگی های گمرکات به عنوان جانشین انتخاب نمایند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
پیمایش به بالا