ارز مبادله‌ای یا ارز دولتی چیست؟

بهترین انتخاب برای خریدوفروش در بازار جهانی و تجارت بین‌الملل، استفاده از ارز مبادله‌ای است. اما ارز مبادله‌ای چیست؟ تفاوت ارز مبادله‌ای و ارز آزاد چیست؟ راهکار تأمین ارز مبادله‌ای چیست؟ در این مقاله قصد داریم ارز مبادله‌ای را معرفی کرده و تفاوت‌های آن با ارز آزاد را بیان کنیم. همچنین، نکاتی درخصوص این نوع ارز و بهترین روش تأمین آن نیز به شما ارائه خواهد شد. پس همراه ما باشید.

علاوه‌بر خدمات ارزشمند در زمینه تأمین ارز، شما تجار و بازرگانان عزیز می‌توانید برای کسب مشاورۀ بازرگانی و برون‌سپاری کلیۀ امور گمرکی خود، با شرکت بازرگانی ایمن تجارت کارآمد تماس بگیرید.

ارز مبادله‌ای چیست و بر چه مبنایی تعریف می‌شود؟

ارز مبادله‌ای ارزی است که از طرف دولت و از طریق مرکز مبادلات ارزی کشور ارائه می‌شود. ممکن است برخی ارز مبادله‌ای را با ارز مرجع یکسان درنظر بگیرند. در این خصوص، باید این‌چنین توضیح دهیم که ارز مرجع و ارز مبادله‌ای هردو ارز دولتی هستند، اما ارز مرجع به ارزی گفته می‌شود که توسط دولت و از طریق بانک‌ها به متقاضیان ارائه می‌شود. نرخ ارز مرجع از نرخ ارز مبادله‌ای کمتر است.

لازم به ذکر است که این نوع ارز در دولت دوازدهم و با هدف یکسان‌سازی نرخ ارز در کشور، تقریباً حذف شد و تنها برای واردات کالاهایی با اولویت بسیار زیاد از این نوع ارز استفاده می‌شود.

به‌طور کلی، نرخ ارز مبادله‌ای با ارز آزاد بسیار متفاوت است. درواقع، ارز مبادله‌ای در مقابل مفهوم ارز آزاد قرار دارد. ارز آزاد ارزی است که قیمت آن در بازار آزاد و با توجه شرایط اقتصادی و عرضه و تقاضا در بازار ارز تعیین می‌شود. این ارز توسط صرافی‌ها و دلالان ارز عرضه می‌شود. ارز مبادله‌ای برای واردات تمام کالاها نبوده و تنها به بعضی کالاها اختصاص می‌یابد. اما واردات کدام کالاها مشمول استفاده از ارز مبادله‌ای هستند؟ در بخش بعد به این پرسش پاسخ خواهیم داد. پس همراه ما باشید.

مزایای استفاده از ارز مبادله‌ای

به‌طور خلاصه می‌توان گفت که استفاده از ارز مبادله‌ای با توجه به نرخ پایین‌تر نسبت به ارز آزاد، موجب افزایش سودآوری تجار و بازرگانان می‌شود. اما استفاده از این ارز چه مزایای دیگری دارد؟

  1. انجام کلیۀ روند تخصیص ارز به‌صورت الکترونیکی؛
  2. ارسال مستقیم میزان ارز درخواستی به بانک کارگزار خارجی؛
  3. کاهش خروج ارز از کشور.

روش تعیین نرخ ارز مبادله‌ای

همان‌طور که پیش‌تر به آن اشاره شد، ارز مبادله‌ای به‌دلیل بالا رفتن ارزش ارز توسط دولت ایجاد شده است تا بار مالی‌ای که بر دوش دولت است، کاهش یابد. به همین دلیل، این نوع ارز قیمت کمتری دارد و به‌صورت محدودتر، کنترل‌شده و با شرایط ویژه به کالاهای خاصی اختصاص داده می‌شود.

براساس اعلام بانک مرکزی، نحوۀ محاسبۀ ارز مبادله‌ای توسط بانک مرکزی به این‌گونه است که این بانک سبدی از ارزهای معامله‌شده در صرافی‌های مجاز را درنظر می‌گیرد و سپس براساس نرخ اولیۀ به‌دست‌آمده از این معاملات و پس از کسر کارمزد و دو درصد از این نرخ، نرخ ارز غیرمرجع (مبادله‌ای) را مشخص می‌کند.

طبق آخرین آمارها، نرخ ارز رسمی کشور در شهریورماه سال جاری معادل 42 هزار تومان برای دلار، 44.998 هزار تومان برای یورو و 11.437 هزار تومان برای درهم تعیین شده است.

کالاهای مشمول ارز مبادله‌ای

به‌طور کلی، کالاهای وارداتی توسط دولت به ده گروه کالایی تقسیم شده‌اند که گروه دهم مختص کالاهای لوکس است و ارز مبادله‌ای به آن‌ها تخصیص نمی‌یابد. همچنین، لازم به ذکر است که حقوق و عوارض گمرکی کالاهای گروه دهم یا همان کالاهای لوکس، دو برابر دیگر کالاها است.

کالاهای نه گروه دیگر مشمول دریافت ارز مبادله‌ای می‌شوند. البته با توجه به توان و ظرفیت تولید داخلی، کالاهای گروه‌های مشمول ارز مبادله‌ای به‌تدریج کمتر می‌شوند. برخی از مهم‌ترین کالاهای مشمول ارز مبادله‌ای، به شرح زیر است:

  • شکر خام؛
  • کره و سایر چربی‌ها؛
  • کاکائو و فرآورده‌های آن (پودر، کره، خمیر و غلاف)؛
  • چای و برنج؛
  • دانۀ غلات و حبوبات (به‌جز انواع گندم و جو دامی)؛
  • ‌مادۀ اولیۀ تولید شیرخشک اطفال (آب‌پنیر و لاکتوز بی‌آب)؛
  • روغن CBE و CBR (در صورت عدم تأمین در داخل کشور)؛
  • ابریشم خام، ابریشم پیله، ضایعات ابریشم؛
  • داروها و واکسن‌های دامپزشکی؛
  • جوجۀ یک‌روزۀ گوشتی و تخم‌گذار؛
  • ماشین‌آلات و دستگاه‌های کشاورزی و باغبانی؛
  • ماشین‌آلات خطوط تولید؛
  • قطعات و اجزای کامیون و اتوبوس؛
  • سموم کشاورزی و مواد اولیۀ سموم کشاورزی.

همان‌طور که می‌دانید، تهیۀ ارز آزاد راحت و بی‌دردسر و بدون محدودیت است، اما تهیۀ ارز مبادله‌ای کاری دشوار و زمانبر است و همه نمی‌توانند آن را دریافت کنند. با ارز آزاد، هر کالایی را می‌توان وارد کرد، اما وارد کردن یک‌سری از کالاها با ارز مبادله‌ای امکان‌پذیر نیست. پیشنهاد می‌کنیم که در این خصوص با کارشناسان ما در شرکت بازرگانی ایمن تجارت کارآمد تماس بگیرید.

بهترین مسیر برای دریافت ارز مبادله‌ای

طبق قانون، دریافت ارز مبادله‌ای پس از ثبت سفارش کالا در وزارت صمت ممکن خواهد بود. پس از آن باید براساس اولویت کالا مدارک لازم به بانک موردنظر ارائه شود. سپس بانک در یک فرایند پیچیده، تمامی مدارک را بررسی کرده و ارز را به حساب بانک کارگزار خارجی واریز می‌کند. اما با توجه به حساسیت کار و تأثیر آن بر سود و زیان کسب‌وکار‌ها، بهترین روش برای تسریع روند دریافت ارز مبادله‌ای و جلوگیری از بروز هرگونه مشکل در فرایند اخذ ارز چیست؟

در این خصوص، قبل از ارائۀ بهترین روش برای دریافت ارز مبادله‌ای، بهتر است برخی نکات درمورد این نوع ارز را با هم بررسی کنیم. به موارد زیر دقت نمایید:

  • ارز مبادله‌ای شامل تمام کالاها و گروه‌های کالایی نمی‌شود؛
  • ارز مبادله‌ای فقط برای واردات از کشورهای خاصی ارائه می‌شود؛
  • ارز مبادله‌ای به‌صورت تمام‌نقدی و ال‌سی ارائه می‌شود؛
  • بانک علاوه‌بر مبلغ فاکتور، معادل 35 درصد مبلغ را هم به‌عنوان وثیقه نگه می‌دارد.

با توجه به این‌که دریافت ارز مبادله‌ای شرایط ویژه‌ای دارد و فرایند دریافت آن طولانی و پردردسر است، می‌توانید در این راستا از توانمندی و دانش کارشناسان بازرگانی ایمن تجارت کارآمد استفاده کنید. کارشناسان بازرگانی ایمن تجارت کارآمد با سال‌ها تجربه در زمینۀ مشاوره و ترخیص کالا از گمرکات کشور، شما را برای دریافت ارز مبادله‌ای در کوتاه‌ترین زمان، همراهی و همیاری خواهند کرد.

بازرگانی ایمن تجارت کارآمد امور مربوط به حواله‌های نقدی و اعتبارات اسنادی را از طریق بانک‌های سپه، پارسیان و پست‌بانک انجام می‌دهد.

جهت هرگونه مشاورۀ بازرگانی و خدمات مربوط به ترخیص کالا، می‌توانید با شرکت بازرگانی ایمن تجارت کارآمد، ترخیص‌کار رسمی گمرک، تماس حاصل نمایید.

تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
ایمن تجارت را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

Leave a Reply